Χειροπέδες σε 44 αρχαιοκάπηλους

ΕΔΡΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χειροπέδες σε 44 αρχαιοκάπηλους

Επειτα από πολύμηνη έρευνα οι Aρχές εξάρθρωσαν ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα αρχαιοκαπήλων στη χώρα. «Εγκέφαλος» ήταν 66χρονος εκτελωνιστής από τη Θεσσαλονίκη που συντόνιζε δεκάδες συνεργάτες σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Συνελήφθησαν 44 μέλη της οργάνωσης και κατασχέθηκαν χιλιάδες νομίσματα και αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας

Αμύθητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας ήταν οι αρχαιότητες που κατείχε το κύκλωμα. Ανάμεσά τους και νόμισμα του Μ. Αλεξάνδρου που φημολογήθηκε ότι άξιζε 4 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πραγματική αξία του
Αμύθητης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας ήταν οι αρχαιότητες που κατείχε το κύκλωμα. Ανάμεσά τους και νόμισμα του Μ. Αλεξάνδρου που φημολογήθηκε ότι άξιζε 4 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πραγματική αξία του είναι μικρότερη
Δίκτυο αρχαιοκαπηλίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και «αντιπροσώπους» σε 13 νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, αποκάλυψαν οι αστυνομικές αρχές.
Η πολύμηνη έρευνα, που ξεκίνησε από το τυχαίο γεγονός της εξαφάνισης ενός θύματος τροχαίου στη Χαλκιδική, οδήγησε στην εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα αρχαιοκαπηλίας που έχουν αποκαλυφθεί ποτέ στη χώρα, με πολλές χιλιάδες νομίσματα και άλλα αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, που έβγαιναν από λαθρανασκαφές και εξάγονταν για να πωληθούν σε οίκους του εξωτερικού.
Σε μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 13 νομούς της χώρας, από τη Δράμα έως τη Λαμία, συνελήφθησαν 44 μέλη του δικτύου και κατασχέθηκαν 9.200 αρχαία νομίσματα, χρυσά επιστόμια, κοσμήματα, αγαλματίδια, βυζαντινές εικόνες και πλήθος άλλων αντικειμένων, μαζί με καταλόγους αρχαιοτήτων, ανιχνευτές μετάλλων αλλά και όπλα.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν 9.200 νομίσματα από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τη βυζαντινή περίοδο, αγαλματίδια, πλήθος κοσμημάτων και 12 όπλα
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν 9.200 νομίσματα από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι τη βυζαντινή περίοδο, αγαλματίδια, πλήθος κοσμημάτων και 12 όπλα

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο «εγκέφαλος» και ιθύνων νους της εγκληματικής ομάδας, ο 66χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής Π.Π., ο οποίος είχε μετατρέψει την αρχαιοκαπηλία σε επικερδή επιχείρηση. Με έδρα το χωριό Γερακαρού έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικεί, συντόνιζε ένα δίκτυο με δεκάδες συνεργάτες, οι οποίοι δούλευαν για λογαριασμό του.
Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν τα λεγόμενα «ψαχτήρια», δηλαδή άτομα από 25 έως και 74 ετών που «όργωναν» καθημερινά αγροτικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας με ανιχνευτές μετάλλων, αναζητώντας αρχαία αντικείμενα που θα παρέδιδαν στον αρχηγό. Μεταξύ αυτών ήταν συνταξιούχοι, ιδιωτικοί και δημοτικοί υπάλληλοι, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Χειροπέδες σε 44 αρχαιοκάπηλους
Αλλοι από τους συλληφθέντες ήταν στενότεροι συνεργάτες του 66χρονου και είχαν τον ρόλο της συγκέντρωσης των ευρημάτων και της μεταφοράς τους στη Γερακαρού.
Εκεί ο συνταξιούχος, μαζί με τους δύο «υπαρχηγούς» -τον αδελφό και τον κουνιάδο του- έκαναν την τεκμηρίωση και την αξιολόγηση των αρχαιοτήτων με τη βοήθεια ειδικών βιβλίων αρχαιολογικών θεμάτων και έρχονταν σε επαφή με τους συνδέσμους του στο εξωτερικό (σε Μόναχο, Ζυρίχη, Αγγλία, ΗΠΑ, Ιταλία, Βουλγαρία και άλλες χώρες), με στόχο την προώθησή τους σε δίκτυα δημοπρασιών για την πώλησή τους.
Χειροπέδες σε 44 αρχαιοκάπηλους
Οι πωλήσεις
Το ζήτημα αυτό αναλάμβανε προσωπικά ο 66χρονος, ο οποίος είτε μετέβαινε ο ίδιος στο εξωτερικό μεταφέροντας τα πολύτιμα ευρήματα, είτε τα έστελνε μέσω μεταφορικών εταιρειών σε ειδικούς φακέλους και σε μικρό κάθε φορά αριθμό για να μην κινηθούν υποψίες λόγω του βάρους των δεμάτων.
Η πολύμηνη αστυνομική έρευνα, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, κατέληξε στην ταυτοποίηση του «εγκεφάλου» και των συνεργατών του και οι αστυνομικές αρχές περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία να δράσουν.
Την περασμένη Παρασκευή ο 66χρονος επέστρεψε από τη Γερμανία και επρόκειτο να φύγει εκ νέου στο εξωτερικό.
Χειροπέδες σε 44 αρχαιοκάπηλους
Ετσι δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συντονισμένη επιχείρηση, που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, ταυτόχρονα σε 13 νομούς (Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Φθιώτιδα) και ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι, με συνολικά 58 έρευνες και 44 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αργά χθες το απόγευμα στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ενώ ακόμη ένα άτομο καταζητείται.
ΠΩΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ
Θύμα τροχαίου οδήγησε στο κύκλωμα
Το θρίλερ της μυστηριώδους εξαφάνισης ενός 68χρονου ύστερα από τροχαίο τον Ιούλιο του 2011, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, έκρυβε εκπλήξεις για την αστυνομία.
Χειροπέδες σε 44 αρχαιοκάπηλους
Ο Χ.Ρ. λίγο πριν καταλήξει από τα τραύματά του είχε τηλεφωνήσει στην κόρη του, λέγοντας πως είχε πέσει θύμα τροχαίου και είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητο, αλλά η πολυήμερη έρευνα δεν είχε αποτέλεσμα.
Εγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και από τις κλήσεις που ερευνήθηκαν προέκυψαν ύποπτες συνομιλίες του 68χρονου με αντικείμενο την αναζήτηση και τη διάθεση αρχαίων. Η έρευνα διευρύνθηκε και αποκάλυψε το άτομο που κινούσε τα νήματα του κυκλώματος, για το οποίο δούλευε ο αγνοούμενος, αλλά και δεκάδες άλλους σε πολλές περιοχές κυρίως της Β. Ελλάδας.
Χειροπέδες σε 44 αρχαιοκάπηλους
Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν
9.200 νομίσματα, αγαλματίδια, πλήθος κοσμημάτων και εικόνες
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 9.200 νομίσματα, που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τη βυζαντινή περίοδο, στην πλειονότητά τους χάλκινα, καθώς και πολύ μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων.
Ξεχωρίζουν τρία χρυσά επιστόμια, μικρά αγαλματίδια, και πλήθος κοσμημάτων, καθώς και δύο βυζαντινές ξύλινες δίπτυχες εικόνες, διαστάσεων 37Χ25 και 14Χ11 εκατοστών που απεικονίζουν μορφές αγίων, 12 όπλα (3 πολεμικά τυφέκια, 2 κυνηγετικά, 3 πιστόλια, 7 περίστροφα και 1 πιστόλι φωτοβολίδων), 19 ανιχνευτές μετάλλων, βιβλία αρχαιολογικών θεμάτων και χρήματα.
Χρυσά επιστόμια που εντοπίστηκαν ανάμεσα στα κλοπιμαία
Χρυσά επιστόμια που εντοπίστηκαν ανάμεσα στα κλοπιμαία
Οπως ανέφεραν οι αξιωματικοί της Αστυνομίας, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει πιθανή διοχέτευση στο κύκλωμα αρχαίων αντικειμένων που αφαιρέθηκαν κατά την πρόσφατη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Για την αξιολόγηση των ευρημάτων μετέβη στη Χαλκιδική από την Αθήνα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, κλιμάκιο της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και αρχαιολόγοι από άλλες υπηρεσίες της Βορείου Ελλάδος. Τα κατασχεθέντα θα μεταφερθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Τα αρχαία αντικείμενα έβγαιναν από λαθρανασκαφές που εκτελούσαν οι συνεργάτες του 66χρονου και κατόπιν εξάγονταν σε οίκους του εξωτερικού
Τα αρχαία αντικείμενα έβγαιναν από λαθρανασκαφές που εκτελούσαν οι συνεργάτες του 66χρονου και κατόπιν εξάγονταν σε οίκους του εξωτερικού
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
 πηγή:Χειροπέδες σε 44 αρχαιοκάπηλους | κοινωνια | ethnos.gr

Σχόλια