Επεισοδιακή η ξενάγηση στον Απόλλωνα Ζωστήρα την Κυριακή

Επεισοδιακή η ξενάγηση στον Απόλλωνα Ζωστήρα την Κυριακή

Αντιμέτωποι με άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που αρχικά τουλάχιστοναπαγόρευσαν την είσοδο στον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα εντός του ΑστέραΒουλιαγμένης, βρέθηκαν οι πολλές δεκάδες συμμετέχοντες στην ξενάγηση που διοργάνωσαν φορείς της περιοχής την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου το πρωί.
Η ξενάγηση είχε και χαρακτήρα διαμαρτυρίας για την πώληση του «Αστέρα» και για τα σχέδια αλλαγής των χρήσεων γης του ακινήτου που πρόκειται να προσθέσουν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα μπετόν και απειλούν ευθέως τις αρχαιότητες της περιοχής που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.
Διοργανωτές της ξενάγησης ήταν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Βούλας, ο Εξωραϊστικός και Οικολογικός Σύλλογος «Πολιτεία», ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Βούλας, η Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής, το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού και οι δημοτικές παρατάξεις «Ανατροπή» Κίνηση Δημοτών ΒΒΒ και Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ΒΒΒ.
Την ξενάγηση έκανε η αρχαιολόγος Μαρία Κασσίμη Σούτου, επίτιμη Προϊστάμενη Τεκμηρίωσης Αρχαιοτήτων.
Οι επισκέπτες όμως για αρκετή ώρα εμποδίστηκαν να εισέλθουν στο χώρο του ναού που περιφράσσεται σήμερα από τα κάγκελα της πλαζ του Αστέρα. Οι αστυνομικές δυνάμεις έφραξαν το χώρο και χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις αρκετών λεπτών με τους διοργανωτές, προκειμένου να ξεκινήσει η ξενάγηση.
Το επεισόδιο προκάλεσε την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων, που ρωτούσαν τα αστυνομικά όργανα και τους ανώτερους αξιωματικούς που ήταν παρόντες «ποιον φυλάνε και από ποιον», ενώ όταν φάνηκε η αποφασιστικότητα των επισκεπτών να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη εκδήλωση, οι αστυνομικοί υποχώρησαν φιλικά.
Το επεισόδιο βέβαια γεννά πολλά ερωτήματα σχετικά με τις εντολές που έχουν τα αστυνομικά όργανα και τη σκοπιμότητα της παρουσίας τους. Αν απλώς παρίστανται για λόγουςεκφοβισμού ή αποθάρρυνσης μελλοντικών επισκέψεων στον αρχαιολογικό χώρο, όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών ΒΒΒ, Θάνος Ματόπουλος, τότε η ηγεσία της ΕΛΑΣ αλλά και η διοίκηση του ξενοδοχείου οφείλουν εξηγήσεις.
Αισθάνεται φυσικά ντροπή κανείς όταν η επιστημονική ξενάγηση σε έναν αρχαιολογικό χώρο του 6ου π.Χ. αιώνα, διακόπτεται από τον ήχο της ρακέτας που έπαιζαν ακριβώς δίπλα λουόμενοι. Όπως επίσης προσβολή συνιστά η τοποθέτηση ενός …παραθύρου πάνω στην περίφραξη της πλαζ στον δρόμο του Λαιμού με θέα προς τον ναό, μια ενέργεια υποτίθεται καλής θέλησης της διοίκησης του Αστέρα απέναντι σε όσους αισθάνονται αποκλεισμένοι από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Όλα αυτά υπογραμμίζουν ότι στην περίπτωση του Αστέρα, αρχαία μνημεία έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί, αφού η πρόσβαση σε αυτά είναι ελεγχόμενη και περιορισμένη, ενώ το δικαίωμα του κάθε επισκέπτη στην άμεση οπτική επαφή με πολιστικά μνημεία οικουμενικής σημασίας τίθεται υπό διαπραγμάτευση με αστυνομικούς. Αλήθεια, αυτό είναι τοπρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που προωθούν οι τοπικοί και κυβερνητικοί παράγοντες;

Σχόλια