Ανοιγμα... με λουκέτο


Ανοιγμα... με λουκέτο
Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ



Δεν πρόλαβε η κυβέρνηση να θριαμβολογήσει για το μεγάλο επίτευγμά της στον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα, το άνοιγμα 33 αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με διευρυμένο ωράριο 8 π.μ.-8 μ.μ. (χθες πρώτη μέρα), και ήρθαν τα κακά μαντάτα.

Ηδη από την αρχή της εβδομάδας έχει βάλει λουκέτο το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, που βρίσκεται στην είσοδο της Πρέβεζας, λόγω έλλειψης προσωπικού.
 Στην προσπάθειά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να δείξει την ευαισθησία της για την πολιτιστική κληρονομιά και συγχρόνως να προσφέρει κάποιες θέσεις εργασίας στην προεκλογική αυτή περίοδο, φαίνεται πως φόρτωσε την Ακρόπολη με 180 συμβασιούχους αρχαιοφύλακες επιπλέον των μονίμων (ποτέ άλλοτε οι προσλήψεις εποχικών δεν είχαν ξεπεράσει τους 120 στην Ακρόπολη) και άφησε χωρίς ούτε έναν επιπλέον φύλακα άλλες περιοχές, όπως εν προκειμένω στο Μουσείο αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης που υπολειτουργεί (είναι επισκέψιμο ένα μικρό μόνο τμήμα του χώρου πέριξ του παλαιού μουσείου).
 Την προκήρυξη για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού αναμένουν, όπως μας είπαν, και στη Δωδώνη, που αυτή τη στιγμή ο αρχαιολογικός χώρος κλείνει στις 3 το απόγευμα.

Κάθε περιοχή με αρχαιότητες παρουσιάζει και ένα ξεχωριστό πρόβλημα.

Το πρόβλημα του Μουσείου Νικόπολης εμφανίστηκε όταν απολύθηκαν 19 φύλακες οι οποίοι εργάζονταν με ασφαλιστικά μέτρα και τα δικαστήρια δεν τους δικαίωσαν. Ετσι αποχώρησαν, αφήνοντας πίσω τους 3 μονίμους υπαλλήλους οι οποίοι δεν επαρκούν για τη λειτουργία του Μουσείου και εργάζονται πλέον ως προσωπικό ασφαλείας. Λέγεται πως σε οριακή κατάσταση λειτουργίας βρίσκονται και οι υπόλοιποι χώροι της ΛΓ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Αρτας. Χθες πάντως την είσοδο του Μουσείου «κοσμούσε» μια τεράστια πινακίδα που έγραφε ελληνικά και αγγλικά: «Από 31.03.2014 μέχρι νεωτέρας το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού». Οι προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων για να μη φθάσουν στο κλείσιμο του μουσείου δεν είχαν αποτέλεσμα. Χθες όμως, μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, προκλήθηκε ταραχή στους ιθύνοντες και αργά το απόγευμα το προσωπικό ασφαλείας του μουσείου είχε την πληροφορία ότι σήμερα θα ανοίξει με τρεις υπαλλήλους που επρόκειτο να τους στείλει η Περιφέρεια, όχι το υπουργείο Πολιτισμού.

Οσον αφορά στους 33 προνομιούχους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που άνοιξαν χθες με διευρυμένο ωράριο και παραπανίσιους φύλακες (π.χ. στο Μουσείο Ηρακλείου, που δεν έχει ανοίξει ακόμη ολόκληρο, τοποθετήθηκαν 70 συμβασιούχοι, ενώ εκλιπαρούν για ελάχιστους φύλακες τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στα Χανιά) μην περιμένετε να λειτουργούν από την πρώτη μέρα όλα στην εντέλεια, είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος. Και πράγματι, στη Δήλο ήταν χθες στις θέσεις τους οι 30 νέοι αρχαιοφύλακες, αλλά για πωλητήριο ούτε λόγος, ενώ το αναψυκτήριο, άκρως απαραίτητο για λίγο νερό στην κάψα του καλοκαιριού, ακόμη ετοιμάζεται, όπως μας είπαν.

πηγή:http://www.enet.gr

Σχόλια